top of page
Foto van schrijverCarola Drontmann

ALLES TE SERIEUS NEMEN

Bijgewerkt op: 6 dec





Waarom alles TE serieus nemen?


Als student heb je vast het gevoel dat je altijd aan moet staan. Studeren, bijbanen, een sociaal leven onderhouden en ergens tussendoor ook nog tijd voor jezelf vinden. Het is niet gek dat deze druk ervoor zorgt dat je soms alles te serieus neemt. Maar juist door continu in de hoogste versnelling te staan, vergeten we vaak in het moment te leven, wat kan leiden tot onnodige spanning en stress. In deze blog geef ik drie herkenbare voorbeelden van hoe studenten het leven soms te serieus nemen en hoe je dit zelf kan veranderen. Herkennen is al een mooie stap!


1. Perfectionisme bij studieopdrachten

Het is natuurlijk goed om je best te doen voor je studie, maar soms neemt perfectionisme de overhand. Je wilt die ene opdracht zó goed doen dat je er uren aan blijft schaven, terwijl het eigenlijk al voldoende is. Je twijfelt of het wel slim genoeg is, of je alle bronnen goed hebt geciteerd, en of de docent het wel waardeert. Dit kan niet alleen leiden tot uitputting, maar vaak ook tot uitstelgedrag omdat je bang bent dat het niet goed genoeg is.

Hoe ga je hiermee om? Laat het idee los dat alles perfect moet zijn. Stel jezelf de vraag: “Is het goed genoeg om het in te leveren?” Je hoeft niet altijd een tien te halen; een goed resultaat is vaak voldoende. Door vaker genoegen te nemen met ‘goed genoeg’ geef je jezelf de ruimte om je energie te verdelen en stress te verminderen.


2. Sociale druk om erbij te horen

Student zijn betekent ook dat je in een sociaal netwerk wilt passen. Feestjes, activiteiten, en groepswerk horen erbij. Maar soms voel je de druk om constant aanwezig te zijn, ook als je eigenlijk moe bent of andere prioriteiten hebt. Je wilt niemand teleurstellen en vreest dat je buitengesloten wordt als je een keer nee zegt.

Hoe ga je hiermee om? Het is belangrijk om te beseffen dat nee zeggen ook een vorm van zelfzorg is. Je hoeft niet overal bij te zijn om gewaardeerd te worden. Het is oké om je eigen grenzen te stellen en je tijd te bewaken. Leven in het moment betekent ook luisteren naar wat jij nu nodig hebt, in plaats van altijd te handelen vanuit de verwachtingen van anderen.


3. Constant bezig zijn met de toekomst:

Veel studenten maken zich zorgen over hun toekomst: welke baan ga ik krijgen, hoe kan ik mijn cv verbeteren, hoe zorg ik ervoor dat ik succesvol word? Hoewel het belangrijk is om toekomstplannen te hebben, kan een constante focus op wat er nog gaat komen ervoor zorgen dat je het heden vergeet. Hierdoor ontstaat er een gevoel van druk en onrust, omdat je altijd bezig bent met wat nog moet gebeuren in plaats van wat er nu is.

Hoe ga je hiermee om? Probeer momenten te creëren waarin je bewust geniet van het hier en nu. Dat kan simpelweg een wandeling zijn zonder na te denken over je studie of werk, of een avond zonder plannen waarin je doet waar je zin in hebt. Mindfulness of ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om meer in het moment te zijn en de spanning van de toekomst even los te laten. Ben je pas of al 18, 22 of 26 jaar, wat voelt fijner?


Grenzen TOOL 5

Het is begrijpelijk dat studenten soms alles te serieus nemen. De druk om te presteren en te voldoen aan verwachtingen kan ervoor zorgen dat je vergeet om in het moment te leven. Maar door perfectionisme los te laten, beter je grenzen te bewaken en bewuster te genieten van het nu, kun je onnodige spanning en stress verminderen. Het leven hoeft niet altijd zo serieus te zijn – en dat is precies waar je de rust kunt vinden.


CHANGE YOUR HABITS Wat neem jij soms te serieus?

Tip: Bekijk op de site TOOL 4, emoties herkennen en TOOL 5 het belang van grenzen stellen. En maak het bijbehorende werkblad.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

DURF & LEF

Twijfelen

Comments


bottom of page